Отидете към основна версия

1 295 23

Киев настоява Москва да спазва примирието в Източна Украйна

  • донбас-
  • източна украйна-
  • киев-
  • русия-
  • мински споразумения

Изявление на МВнР на Украйна във връзка с влошаването на ситуацията в Донбас

Министерството на външните работи на Украйна изразява дълбоката си загриженост във връзка с активизирането на руските терористични сили в Донбас, се казва в специално изявление от Киев.

През последните 2 дни руските окупационни войски извършват масови атаки по цялата линия на сблъсъка с всичките си налични оръжия, включително със забранените според Минските споразумения РСЗВ "ГРАД" артилерийски калибър 152 мм, 122 мм, минохвъргачки 120 и 82 мм, танкове и стрелково оръжие. От руски оръжия загинаха осем украински войници, 26 бяха ранени.

От обстрелите на жилищните райони страда цивилното население: ранени са двама цивилни. Без електричество са останали градовете Авдиивка и Ясинувата, без вода, електричество и отопление в региона са общо над 400 хиляди мирни жители. Като се вземе предвид усложняване на климатичните условия и продължаващите обстрели на боевиките, хуманитарната ситуация в района продължава да се влошава.

Такива действия на Кремъл могат да се квалифицират като военно престъпление, грубо нарушение на Женевските конвенции от 12 август 1949 г., незаконно, безпричинно и широкомащабно разрушаване на собственост, не причинено от военна необходимост, пише още в изявлението.

Очевидно е, че сегашната ескалация в Донбас показва, че Руската федерация продължава да игнорира задълженията си по Минските споразумения, с цел да не допусне стабилизиране на ситуацията и постигане на напредък в областта на сигурността и хуманитарната сфера.

Ние изискваме от Руската федерация веднага да прекрати военните действия и да спазва стриктно режим на прекратяването на огъня.

Обръщаме се към международните партньори с молба да бъде усилен политическия и дипломатически натиск върху Кремъл, за да се спре опасна ескалация в Донбас и да се избегне хуманитарна катастрофа в региона, настояват от украинското външно министерство.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: