Отидете към основна версия

1 209 8

САЩ: Иран е един от главните спонсори на световния тероризъм

  • сащ-
  • близък изток-
  • джеймс матис-
  • сирия

Вашингтон няма планове да увеличават силите си в Близкия изток, заяви американският министър на отбраната Джеймс Матис

Снимка: БТА/АР

САЩ нямат планове да увеличават силите си в Близкия изток, заяви американският министър на отбраната Джеймс Матис, цитиран от агенциите.

По думите му Вашингтон не може да си позволи да пренебрегне дестабилизиращите действия на Иран, но няма конкретни планове да увеличава американското военно присъствие в региона.
Матис говори на обща пресконференция в Токио с японската си колега Томоми Имада.

Той проведе тази седмица поредица срещи на високо равнище в Сеул и Токио при първата си обиколка в чужбина, откакто е на поста. Днес се прибира във Вашингтон. "Що се отнася до проблема с Иран, тази държава е един от главните спонсори на световния тероризъм", каза още Матис.

По отношение на ситуацията в Южнокитайско море той каза, че проблемите там трябва да се рашават по пътя на дипломацията. Матис зае критична позиция към действията на Китай в региона, но посочи, че военни действия от страна на САЩ не са уместен вариант.

Имада заяви, че "Токио и Вашингтон споделят общо безпокойство от активните действия на Китай в Южнокитайско море".

При встъпителните си думи на пресконференцията Матис директно заяви, че правителството на президента Тръмп ще се придържа към досегашната позиция на САЩ, че американско-японският отбранителен договор важи за защитата на трайното управление от Япония на островите Сенкаку (на китайски Дяоюй) в Източнокитайско море, за които претендира Китай.

Последва изявление от страна на официален Пекин, в което бе посочено, че с това изявление САЩ поставят под риск регионалната стабилност. Говорител на китайското министерство на външните работи окачестви изказването на Матис като "неправилно" и отново повтори претенциите на страната си към безлюдната островна група.

На пресконференцията в Япония американският министър на отбраната заяви също, че с японската му колега Имада са единодушни, че действията на Северна Корея заплашват сигурността в региона.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • САЩ наложиха санкции на Иран

    Администрацията на Доналд Тръмп наложи санкции на Иран заради изпитанията с балистични ракети, съобщи Би Би Си. Мярката ще засегне 13 души и няколк ...
    03.02.2017
    1 959
    5
  • Тръмп: Светът е в беда, но ние ще се справим

    Светът е в беда и има нужда от трудни телефонни разговори, за да могат да се решат сложни проблеми. Това заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп по врем ...
    02.02.2017
    1 486
    0
  • Смъртта дебне в Сирия

    Мирът в Сирия се отлага. Отново. След повече от пет години усилия за край на боевете и краткотрайните спирания на огъня по всичко изглежда, че песимис ...
    31.01.2017
    8 329
    4