Отидете към основна версия

1 762 5

ЦРУ слага етикета "конспирации"

  • цру-
  • конспирация

Терминът "конспиративни теории" е създаден от американските тайни служби, за да неутрализират с него информация, която може да навреди на интересите на САЩ. С този термин през 1960 г. американските тайни служби заклеймяват всички вражески теории. пише "168 часа".

Това разкриват наскоро разсекретени документи на ЦРУ. В съвременния свят на хибридни войни, които се водят с фалшиви новини в интернет, подобно разкритие може би изглежда повече от актуално.

Последните скандали около избирането на Доналд Тръмп и съмненията за хакерски атаки в негова полза отново вкараха в употреба понятието и често водещите новини излизат с едно "конспиративна теория" пред тях.

Иначе самото понятие има съвсем невинен произход - от латинското con - със, заедно, и spirare - да вдишаш. Та въпросното "съвдишване" дълго време си е било съвсем неутрален за употреба израз.

Но в наши дни Оксфордският речник дефинира понятието “конспиративна теория” като теория, че дадено събитие или явление се появява в резултат на заговор на определени заинтересовани страни, и по-специално убеждението, че някаква скрита, но влиятелна агенция (обикновено с политическа мотивация и репресивни намерения) е отговорна за иначе необяснимо събитие. Авторитетното издание цитира и публикация на "Америкън хисторикъл ривю" от 1909 г. като най-ранен пример за използването на понятието.

Интересното е, че определението напълно съвпада и с данните, че именно ЦРУ е източникът на конспирацията за конспирациите.

Оказва се, че според разсекретените документи първоначално разузнавателните централи зад океана решават с тази комбинация от думи да заклеймяват спекулациите около убийството на президента Джон Ф. Кенеди. Впоследствие комбинациите се доусъвършенстват с допълнителни препоръки, които имат за цел да дискредитират неизгодните новини.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • ЦРУ разкрива историята си

    ЦРУ пусна 12 млн. документа за свободно разглеждане, съобщи „Блумбърг“. Документите разглеждат работата на агенция от 40-те до 90-те го ...
    18.01.2017
    1 140
    3