Отидете към основна версия

2 090 4

Стряскащи паралели между Тръмп и Втората световна

  • доналд тръмп-
  • втора световна война-
  • търговия-
  • паралели-
  • сащ-
  • винс кейбъл-
  • смут-хоули

Икономическите войни водят до други войни

Снимка: БТА/ AP

Бивш британски бизнес секретар смята, че има паралели между търговските войни на американския президент Доналд Тръмп и 30-те години на миналия век.

Сър Винс Кейбъл направи стряскащ паралел в интервю за „Бизнес инсайдър“. Според него има притеснителни сигнали по отношение политиката на държавния глава на САЩ.

„Икономическите войни водят до друг тип войни. Има ужасяващи паралели между това, което се случва днес, и това, което стана през 1933-1934 година“, заяви британецът.

„Знам, че историята никога не се повтаря. През 1929 година обаче имаше финансова криза, след това бе въведен законът „Смут-Хоули“, британците отговориха, после и Мусолини. След това всичко ескалира. Това бе едно от нещата, които доведоха до Втората световна война“, каза още Винс Кейбъл.

Т.нар. закон „Смут-Хоули“ увеличава митническите тарифи за вносни стоки, като целта е да се стимулира американската промишленост. Тарифите са най-високите подобни за последния век и предизвикват търговски войни.

Изданието посочва, че Доналд Тръмп също е тръгнал в посока на изолационизъм след встъпването си в длъжност като президент.

Сър Винс Кейбъл заяви, че глобалната търговска система може да е в риск, ако американците повторят грешките от миналия век.

Бившият британски секретар изказа мнение и за Европейския съюз и рисковете пред общността: „Европейският съюз е под обсада с предстоящите избори във Франция и Германия, бежанската криза и рисковете за еврото. Има масивни проблеми. Те не са в позиция да предложат лидерство“, заяви Винс Кейбъл.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Робърт Харуард отказа на Тръмп

    Вицеадмирал Робърт Харуард е отхвърлил предложението на президента на САЩ Доналд Тръмп да поемем поста на съветник по национална сигурност, съобщи For ...
    17.02.2017
    1 039
    1