Отидете към основна версия

2 267 14

Тръмп дал секретна информация на Русия?

  • доналд тръмп-
  • секретна информация-
  • русия-
  • сергей лавров-
  • ислямска държава

От Белия дом категорично отричат информацията

Снимки: БТА/АР

Американският президент Доналдд Тръмп е споделил секретна информация с висши представители на Москва, твърди в. "Вашингтон пост".

Според вестника на срещата си с първия дипломат на Кремъл Сергей Лавров и с руския посланик във Вашингтон Сергей Кисляк Тръмп е споделил информация, засягаща "Ислямска държава". Данните са е получени от страна съюзник на САЩ, която не е разрешавала на Вашингтон да я споделя с Москва, уточнява всекидневникът.

Американският президент "разкри повече информация на руския посланик, отколкото споделяме със собствените си съюзници", заявява анонимен американски представител, цитиран от в. "Вашингтон пост". Според същия източник става дума за поверителна информация с една от най-високите степени на секретност.

Съобщава се, че Тръмп е описал подробности за терористична заплаха, представлявана от ИД, свързана с използването на лаптопи в самолетите. Вестникът подчертава, че е решил да не публикува тези подробности по изричната молба на американски представители.

Президентът Тръмп не е обсъждал източници или методи за получаване на разузнавателна информация на срещата си с руския външен министър Сергей Лавров, заяви снощи държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън, цитиран от "Ройтерс".

На срещата бяха обсъдени широк кръг от теми, включително общите усилия и заплахи, свързани с борбата с тероризма", обясни Тилърсън.

По време на този разговор бяха обсъдени конкретни заплахи, но не бяха обсъждани източници, методи или военни операции, добави държавният секретар на САЩ.

Според експерти, ако информацията е вярна, това ще затрудни още повече връзките между президента и разузнавателната общност. Още преди встъпването му в длъжност представителите на агенциите се притесняваха как ще споделят секретни данни с Тръмп, който често импровизира.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини