Отидете към основна версия

2 880 11

Военни провокации в небето над Гърция

  • турция-
  • гърция-
  • въздушно пространство-
  • нарушения

141 турски нарушения на гръцкото въздушно прострпанство

Гръцките власти са регистрирали вчера 141 нарушения на националното въздушно пространство на страната, извършени от 44 турски изтребители в североизточната, централната и югоизточната част на Егейско море.

По време на нарушенията са се разразили и девет виртуални схватки в небето между гръцки и турски самолети, съобщава изданието "Нафтемборики".

Половината от турските изтребители са били въоръжени. Нарушителите са били прехванати от гръцката бойна авиация.

Междувременно властите са констатирали нарушения и на гръцките териториални води. Два торпедни катера на турския военоморски флот са били засечени в нарушение на териториалните води в района на гръцкия остров Агатониси. Те са участвали във военни маневри.

В съобщение гръцкото външно министерство определи инцидента като грубо нарушение на международното право от страна на Анкара.

Очевидно е, че в Турция има сили, които не желаят разбирателство и добросъседски отношения между двете страни, се казва в съобщението.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Гърция отново отказа на Турция

    Гръцкият съд отказа искането за екстрадиция на трима турски военнослужещи, избягали в страната след опита за военен преврат през миналото лято, съобщи ...
    03.05.2017
    1 916
    10
  • Турски изтребители пак вилняха над Гърция

    Общо три нарушения на гръцкото въздушно пространство от турски самолети F-16 са били засечени през последния ден, съобщи 'Екатимерини“. И ...
    25.04.2017
    3 362
    4
Новини по държави: