Отидете към основна версия

2 859 38

Тръмп рестартира преговорите с руснаците за Украйна

  • доналд тръмп-
  • рекс тилърсън-
  • украйна-
  • русия-
  • сащ-
  • преговори

Ще бъде ли намерен изход?

Снимка: БТА/ AP

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп обмисля рестартиране на преговорите с Кремъл за решаване на конфликта в Украйна, научи „Вашингтон поуст“.

Държавният секретар Рекс Тилърсън е положил усилия в тази посока, като целта му е отношенията по оста Вашингтон – Москва да бъдат подобрени.

Заради анексирането на Крим и конфликта в Източна Украйна западните страни наложиха санкции на Русия, а диалогът на предишната администрация в лицето на Барак Обама с Владимир Путин бе на практика прекратен.

Сега американците се надяват на по-добри резултати, след като седнат на масата за преговори с руснаците. Изданието все пак посочва, че усилията на Вашингтон са в ранна фаза.

Има скептици в новата американска администрация за евентуалния изход от разговорите за Украйна, но Доналд Тръмп и Рекс Тилърсън са готови да направят опит за дипломатически диалог и разрешаване на кризата.

В средата на месец май – след среща с Тилърсън, външният министър на Германия Зигмар Габриел заяви, че е обнадежден от сигналите, че САЩ ще бъдат по-ангажирани по отношение на Украйна, а няма да оставят Европа „сама“ да се оправя.

През последните месеци бе съобщено за редица нарушение на Минските договорености. Конфликтът в Украйна гори от 2013 година насам.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Стрелба и кръв в Източна Украйна

    Украинското правителство заяви, че най-малко един негов войник е загинал, а седем са били ранени при ескалация на боевете в източните райони, предаде ...
    07.06.2017
    2 039
    9