Отидете към основна версия

1 732 17

Порошенко се разчувства в Пентагона (СНИМКИ)

  • петро порошенко-
  • украйна-
  • джеймс матис-
  • пентагон-
  • ссср-
  • съветски съюз

Украинският президент мечтаел да посети министерството още от времето, когато служел в армията на СССР 

Снимки: БТА/АР

Президентът на Украйна Петро Порошенко мечтаел да посети Пентагона още от времето, когато служел в Съветската армия. Украинският лидер направи това изненадващо признание на среща с министъра на отбраната на САЩ Джеймс Матис във Вашингтон, предаде ТАСС.

За мен и цялата ми делегация е огромна чест да бъда заедно с вас в Пентагона. Казах ви, че мечтая от времето на армейската си служба да бъда в Пентагона, заяви Порошенко.

ТАСС уточнява, че го цитира по стенограма, разпространена от пресслужбата на Пентагона. Официалната биография на украинския лидер сочи, че е служил през 1984-1986 г. във въоръжените сили на Съветския съюз.

Матис изрази мнението, че на този етап САЩ и Украйна са обединени от "общи интереси" и "вярност на принципите, залегнали в международното право".

Идват ми на ум думи като "суверенитет", "териториална цялост" и "липса на принуда", заяви шефът на Пентагона. Той съобщи, че американският генерал в оставка Джон Абизейд, който оглавяваше през 2003-2007 г. Централното командване на въоръжените сили на САЩ, и занапред ще работи като старши съветник на Пентагона по въпросите, засягащи военната помощ за Украйна. Абизейд получи този пост при управлението на президента Барак Обама.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп "със сигурност не прилича на човек, поддържащ някакви специални отношения" с Русия, каза Порошенко във вторник в интервю за телевизия "Фокс нюз".

Личните ми впечатления са следните: той е забележителен лидер, с голяма харизма, голяма политическа воля. Той е голям приятел на Украйна, който ми помага да постигна мир в страната си, изтъкна украинският държавен глава.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Тръмп прие Порошенко в Овалния кабинет

    Американският президент Доналд Тръмп се срещна с украинския държавен глава Петро Порошенко в Овалния кабинет. Двамата си стиснаха ръцете малко след ка ...
    20.06.2017
    1 866
    10
  • Порошенко на ключова визита при Тръмп

    Украинският президент Петро Порошенко ще се срещне по-късно през деня във Вашингтон с американския си колега Доналд Тръмп, потвърди неговата канцелари ...
    20.06.2017
    1 215
    0