Отидете към основна версия

3 030 28

Голям дипломатически успех за Москва

  • оон-
  • антониу гутериш-
  • владимир воронков-
  • фархан хак-
  • служба на оон за борба с тероризма

Руски дипломат оглави Службата на ООН за борба с тероризма 

Снимки: БТА/АР

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш назначи Владимир Воронков, един от най-опитните руски дипломати, за началник на новосъздадената Служба на ООН за борба с тероризма, предаде "Ройтерс".

Досега дипломатът беше посланик на Русия в международните организации във Виена.

Говорителят на ООН Фархан Хак заяви, че на новата си длъжност Воронков ще ръководи усилията на световната организация за борба с тероризма и ще участва във вземането на решения в тази сфера.

Воронков има над 30 години опит в руската дипломация и е работил главно по въпроси, свързани с ООН.

Представители на четири от петте сили с право на вето в Съвета за сигурност на ООН - САЩ, Великобритания, Франция и Китай - са заемали ръководни длъжности в централата на ООН в Ню Йорк през последното десетилетие.

Американец отговаря за политическите въпроси, британец - за хуманитарните, французин - за мироопазването, а китаец - икономическите и социалните въпроси. През последните седем години руснак оглавява базираната във Виена Служба на ООН по наркотици и престъпност.

"Честно казано, руснаците са недостатъчно представени в най-висшите нива в ООН", казват западни дипломати, пожелали анонимност.

Общото събрание на ООН одобри миналата седмица създаването на антитерористичната служба, която ще помага на държавите да приложат световната стратегия за борба с тероризма, приета от Общото събрание през 2006 г.

Назначаването на Воронков слага край на спекулациите в Ню Йорк, че Москва е поискала посланикът й в САЩ Сергей Кисляк да заеме авторитетната позиция.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини