Отидете към основна версия

1 047 0

Окончатена победа за партията на Путин

  • путин-
  • единна русия

Руските служби за сигурност искат блокиране на опозиционни групи в интернет

Управляващата партия "Единна Русия" е получила 238 депутатски мандата в Държавната дума. Това показват  окончателните резултати от състоялите се на 4 декември парламентарни избори в Русия, огласени от Централната избирателна комисия.

Въпреки че запазва мнозинството си в 450-местната Дума, партията на Владимир Путин се представи по-лошо в сравнение с предишните парламентарни избори. През 2007 година "Единна Русия" имаше 315 депутати.

Втора е Комунистическата партия на Руската федерация с 92 мандата, "Справедлива Русия" ще разполага с 64 депутати и Либералнодемократическата партия ще има 56 места, предаде ИТАР-ТАСС.

Извън парламента остават три партии - "Яблоко", получила 3,43 процента, "Патриотите на Русия" (0,97 процента) и "Справедливо дело" (0,60 процента.

Русия беше обхваната от масови демонстрации срещу управляващата партия. Вече няколко дни в страната се организират протести, арестувани бяха стотици души. Според опозицията изборите са били нечестни и корумпирани и премиерът Владимир Путин трябва да се оттегли от властта. С действията си протестиращите изказват своето несъгласие с управлението на Путин, който се готви догодина да се завърне на президентския пост.

Около 50 000 души се очаква да излязат утре в руската столица Москва на митинг срещу резултатите от парламентарните избори. Местните власти разрешиха на опозицията да проведе митинг, в който да участват 30 000 души. Акцията обаче трябва да се състои не на Площада на революцията, както беше предвидено по-рано, а на площад "Болотная".

Подготвяната демонстрация може да стане най-масовата подобна акция от много години насам. В социалните мрежи само за ден готовност за участие в проявата изразиха почти 50 000 души.

Протести се очакват в десетки градове на Русия от Калининград до Владивосток или на територия от близо 7400 км.

Социалните мрежи в интернет играят водеща роля при организирането на опозиционните протести в Русия. Поради тази причина федералната служба за сигурност поиска от собствениците на няколко сайта да блокират групи, призоваващи към антиправителствени протести.

Федералната служба за сигурност на Русия поиска от една от най-популярните социални мрежи в страната, "В Контакте", да блокира групи потребители, оспорващи победата на управляващата партия на парламентарните избори.

Създателят  на социалната мрежа Павел Дуров обаче е отказал да се подчини заради принципни убеждения. Той уточни, че група, която подкрепя блогъра Алексей Навални и неговата борба срещу корупцията в Русия, е била блокирана. Това обаче се е случило заради технически ограничения на "В Контакте", след като в нея се регистрирали десетки хиляди нови потребители след ареста на Навални.

Администраторът на групата е поискал от Павел Дуров да бъде разрешен проблемът, при което 27-годишния собственик на сайта е направил специални промени в алгоритъма на групата, за да може тя да продължи работата си.  По данни на вестник "Ведомости" във Facebook и "В Контакте" около 100 000 души са заявили желание за участие в опозиционни митинги в събота, 10 декември, когато в цяла Русия ще има масови прояви срещу фалшифицирането на изборите.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини