Отидете към основна версия

922 0

ООН: Над 5 хиляди са загиналите в Сирия

  • сирия-
  • дамаск-
  • загинали
Проправителствен митинг в Дамаск - Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 5000 души са загинали от началото на бунтовете срещу президента Башар ал Асад в Сирия, отчитат в ООН. Според върховния комисар по човешките права Нави Пилай 14 000 душа са арестувани, а 12 400 са избягали в съседните държави.

Специалният пратеник на Сирия в ООН Башар Джафари обаче отхвърли обвиненията на организацията и заяви, че комисар Пилай "не е обективна и честна".

Нави Пилай определи ситуацията в Сирия като непоносима и заяви, че вероятно режимът е извършвал престъпления срещу човечеството. По думите й предполагаемите 5000 загинали не включват жертвите от силите за сигурност. Режимът в Дамаск съобщава от своя страна, че повече от 1000 полицаи и военни са загинали.

"Нави Пилай е позволила да бъде подведена и сега подвежда обществото, като предоставя информация, базирана на предположенията на 233 дезертьори. Как може дезертьор да даде положителна информация за сирийското правителство? Разбира се, че ще даде негативни показания", реагира Джафари.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Нови 200 жертви в Сирия

    Над 200 активисти са загинали през последните два дни при сблъсъци в Сирия, в които насилието се разраства, предаде Би Би Си. Поредните кървави ...
    21.12.2011
    1 219
    0
  • Сирия се съгласи да пусне наблюдатели

    Сирия се съгласи да позволи в страната да пристигне мисия чуждестранни наблюдатели, които да следят за прилагането на споразумението за слагане на ...
    19.12.2011
    872
    0