Отидете към основна версия

3 337 86

Тръмп: Oбмислям евентуални военни действия срещу Венецуела

  • сащ-
  • венецуела-
  • доналд тръмп-
  • николас мадуро

Президентът на САЩ отхвърли молбата на венецуелския си колега Николас Мадуро да разговарят  по телефона 

Снимки: БТА/АР

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че обмисля евентуална военна операция срещу Венецуела в отговор на действията на президента Николас Мадуро да консолидира властта си, съобщиха АP и ТАСС.

Разполагаме с много варианти за Венецуела, не изключвам военния вариант, заяви Тръмп пред журналисти в частния си голф клуб в Ню Джърси. Преди това той се срещна там с държавния секретар Рекс Тилърсън, постоянния представител на САЩ Ники Хейли и съветника на Белия дом по въпросите на националната сигурност Хърбърт Р. Макмастър.

Правителството на Тръмп вече наложи поредица от санкции срещу Мадуро и няколко десетки бивши и настоящи венецуелски официални представители, припомня АП. Но една военна намеса би означавало изключителна ескалация на ответните мерки на САЩ, отбелязва агенцията.

Президентът на САЩ отхвърли и молбата на венецуелския си колега да разговарят по телефона, съобщи Белият дом в изявление, цитирано от АР и ТАСС.

Мадуро отказа да се вслуша в призивите на САЩ да уважава конституцията на Венецуела, да освободи политическите затворници и да прекрати всички нарушения на правата на човека, се посочва в изявлението. "Вместо това Мадуро избра пътя на диктатурата", отбелязва Белият дом.

"САЩ подкрепят народа на Венецуела пред лицето на продължаващото потисничество от страна на режима на Мадуро. Президентът Тръмп с удоволствие ще разговаря с лидера на Венецуела веднага след като там бъде възстановена демокрацията", се казва още в изявлението.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини