Отидете към основна версия

1 861 9

Пропастта между Пакистан и САЩ се разширява

  • пакистан-
  • сащ-
  • пропаст-
  • афганистан-
  • талибани-
  • тръмп

САЩ обвиниха Пакистан, че подкрепя терористи

Снимка: Shutterstock

Дипломатическата пропаст между Пакистан и Съединените американски щати се разширява с всеки изминал ден. Доналд Тръмп обвини Исламабад в подкрепа на терористи – нещо, което пакистанците категорично отричат.

Наскоро от Вашингтон заявиха, че няма да изтеглят своите въоръжени сили от Афганистан и борбата срещу талибаните ще продължи. Американците смятат обаче, че Пакистан играе двойна игра.

Тръмп втвърди тона, предупреждавайки Пакистан за тежки последици, ако не предприеме незабавни действия срещу терористичните елементи по границата си с Афганистан.

В отговор председателят на пакистанския Сенат Раза Рабани поиска отмяна на предстоящото поселението на пакистанския външен министър във Вашингтон в знак на протест. „Разочароващо е, че САЩ игнорират огромните жертви, които правим в борбата срещу тероризма“, посочиха от външното ведомство.

Появи се и информация, че американските въоръжени сили обмислят ограничаване на помощта – военна и финансова – към пакистанците, ако продължат да подкрепят талибаните, срещу които се сражават афганистанските въоръжени сили.

Междувременно китайската дипломация призова Вашингтон да уважава суверенитета на Пакистан и важната роля на Исламабад в битката срещу терористите.

Пакистан е един от ключовите военни фактори в региона. Страната, заедно с Турция и Катар, работят заедно върху оръжейния си капацитет, включително и за ядрено оръжие.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини