Отидете към основна версия

2 589 17

Северна Корея изстреля ракета над Япония

  • северна корея-
  • ракета-
  • япония
Снимки: АР/БТА

В 5.57 ч. местно време Северна Корея е изстреляла ракета, която е прелетяла над североизточната част над Япония, съобщи агенция Reuters. Тя се е разпаднала на три части, които са паднали в Тихия океан на 1180 км. от бреговете на остров Хокайдо – вторият по големина японски остров след Хоншу. Ракетата е прелетяла 2700 км.

По-рано японското правителство разпространи предупреждение чрез системата за ранно предупреждение J-Alert. То се отнася до префектурите Хокайдо, Аомори, Мияги, Ивате, Акита и Ямагата.

„Северна Корея е изстреляла балистична ракета, която е преминала през територията на нашата страна. Веднага започнахме анализ на ситуацията. Ще положим максимални усилия, за да защитим живота на хората”, каза японският премиер Шинзо Абе.

Япония временно е спряла системата от високоскоростни влакове Шинкансен. По данни на основните авиопревозвачи – All Nippon Airways и Japan Airlines, изстрелването на ракетата не е довело до отмяната или закъснението на полети.

„Изстреляната от Северна Корея ракета не представлява заплаха за Северна Америка”, каза говорителят на Пентагона полковник Роб Манинг, позовавайки се на оценка на Северноамериканското командване на въздушно космическата отбрана на САЩ NORAD.

Ситуацията на корейския полуостров остава крайно напрегната на фона на активните действия на Пхенян за развитие на ядрената си програма.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини