Отидете към основна версия

2 094 13

Лавров: Русия не иска да се кара със САЩ

  • русия-
  • сащ-
  • лавров-
  • политика-
  • отошения
Снимка: АР/БТА

„Русия не иска да се кара със САЩ. Москва и сега е отворена за конструктивен диалог”, каза министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров по време на среща със студенти и преподаватели от Московски държавен институт по международни отношения.

Той допълни, че Русия винаги е била приятелски настроена към американския народ и е открита и сега за конструктивен диалог там, където това отговаря на руските интереси.

„Искрено желаем атмосферата в двустранната ни политика да се нормализира. Но както знаете, за това трябват двама. Досега, според мен, американските ни партньори изпълняват индивидуален танц”, допълни Лавров.

Европа и Русия

Лавров също така коментира и действията на Европейската Комисия. Според него те възпрепятстват реализирането на взаимоизгодни проекти между Русия и Европейския Съюз. Той визира „Северен поток-2”. „Много често Европейската комисия смята, че тя е най-главната и поради това може да игнорира националните правителства. Така както сега става с проекта „Северен поток-2”: има официално заключение на юридическата служба на ЕК за това, че проектът не нарушава по никакъв начин действащите в рамките на ЕС правила и не изисква никакви допълнителни споразумения, а ЕК казва: „Нашият юридически отдел каза това, но ние ще мислим по друг начин”, допълни Лавров.

Тръбопроводът трябва да премине по дъното на Балтийско море от руското до германското крайбрежие. По всяка от двете тръби трябва да преминава 27.5 млрд. куб. м. газ на година. Новият газопровод ще удвои мощността на „Северен поток”, като до голяма степен ще повтори маршрута му. Капиталовите разходи се оценяват на 8 млрд. EUR, а общата стойност на проекта – 9.9 млрд. EUR.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини