Отидете към основна версия

4 920 7

Дамаск във финален щурм срещу "Ислямска държава"

  • сирия-
  • ефрат-
  • ислямска държава-
  • сирийски демократични сили-
  • дейр аз зур

Сирийската армия форсира река Ефрат при Дейр аз Зур и напредва по източния бряг 

Снимки: БТА/АР

Сирийските правителствени сили, сражаващи се срещу джихадистите от "Ислямска държава", за първи път пресякоха река Ефрат и минаха в настъпление на източния й бряг при град Дейр аз Зур, след като в началото на този месец разкъсаха блокадата на части от града.

Новината предаде Reuters, цитирайки базирания във Великобритания Сирийски център за наблюдение на човешките права.

Представител на центъра съобщи, че сирийските войски са форсирали реката от южното предградие Джафра. Руското министерство на отбраната потвърди тази информация, като посочи в съобщение, че сирийската армия е прогонила джихадистите от редица села на източния бряг на Ефрат и развива настъплението си в източно направление, разширявайки завзетия плацдарм.

Подкрепяните от САЩ бунтовнически отреди на Сирийските демократични сили (СДС), в които главна роля играят кюрдските въоръжени формирования, също напредват срещу ИД по източния бряг на Ефрат, докато сирийските правителствени сили и техните съюзници напредват от запад.

Правителствените сили там бяха в обкръжение от близо три години. Едновременното настъпление срещу ИД предизвиква опасения от сблъсъци между СДС и силите на Дамаск.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини