Отидете към основна версия

5 439 19

Ердоган иска С-600 и балистични ракети

  • ергодан-
  • оон-
  • турция
Снимка: XINHUA/БТА

Четири заявки направи турският президент Реджеп Ердоган пред Генералната асамблея на ООН:

1. На Ердоган много му харесва договора за доставка на С-400 и би желал да продължи сътрудничеството с Русия в тази посока до С-600. Заплахите от страна на САЩ да въведе санкции срещу Турция при сътрудничество с Русия не впечатляват особено турския президент.

2. Ердоган иска да повиши отбранителната сила на Турция чрез балистични ракети. Примерът, който дават Северна Корея и Иран, се оказват заразителни. След като Пхенян и Техеран могат, защо Анкара да не може? Дали става дума за тактическа или междуконтинентална балистична ракета, турският президент не уточнява.

3. Засега Ердоган не е готов да отговори на въпроса кога Турция ще прехвърли войски в Ирак във връзка с референдума в иракски Кюрдистан (като че ли по този начин се потвърждава, че съсредоточаването на войски по границата с Ирак под претекст на военно учение, е само предлог за съсредоточаването на военна сила там). Този въпрос, по думите на Ердоган, ще се решава на 22 септември на заседанието на Съвета за сигурност на Турция. По думите на турския вицепремиер, кюрдите трябва да престанат да си играят с огъня и трезво да оценят реалната военнополитическа обстановка. Заплахата от страна на Анкара днес беше подкрепена от появата на иракски войски в южен Кюрдистан. Възможността за навлизане на турски, иракски и ирански войски в иракски Кюрдистан, изглежда все по-вероятна.

4. Ердоган ще се срещне с руския президент Владимир Путин в Анкара на 25 септември. Там вероятно ще бъде обсъждана ситуацията в Сирия и Ирак.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини