Отидете към основна версия

5 509 16

Нечуван скандал в Белия дом! Тилърсън нарекъл публично Тръмп "идиот"

  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • рекс тилърсън

Държавният секретар Рекс Тилърсън засега няма да подава оставка

Снимки: БТА/АР

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън в присъствието на членове на националния съвет по сигурността при Белия дом нарекъл американския президент Доналд Тръмп „идиот” и заплашил да подаде оставка заради несъгласия с него по редица външно и вътрешнополитически теми, съобщи CNN.

Вицепрезидентът Майк Пенс успял с огромни усилия да разубеди Тилърсън да остане, цитира медията източници от Вашингтон.

Тилърсън бил убеден да не подава бърза оставка след разговори с Пенс, с генерал Джон Кели, сегашния началник на канцеларията на Белия дом, и с министъра на отбраната Джеймс Матис, посочват медиите зад Океана.

Инцидентът е станал на 20 юли и бил отчасти предизвикан от политизираното изказване на Тръмп на годишната национална среща на бойскаутите в щата Западна Вирджиния.

Тилърсън, който в миналото е оглавявал движението, изразил остро недоволство от речта на президента и го обидил, твърдят източниците от Вашингтон.

След намесата на Пенс Тилърсън се успокоил, но разногласията му с Тръмп определено се запазват. Държавният секретар е за твърда линия спрямо Москва, настоява за спазването на ядрения договор с Техеран, както и за преговори с Пхенян.

Тези разногласия станаха обществено достояние преди седмица, когато Тръмп със саркастичен тон написа в Twitter: "Нашия прекрасен държавен секретар само си губи времето като се опитва да уреди преговори с КНДР".

Близки до Тилърсън твърдят, че въпреки разочарованието той няма да подава оставка поне до края на годината.

Преди минути Тръмп категорично отрече новината в любимия Twitter, определяйки я като "фалшива".

Американският държавен секретар също напълно опроверга информацията. "Никога не съм обмислял да напусна този пост. Тук съм, докато президентът смята, че мога да бъда полезен за постигането на неговите цели", заяви Тилърсън в Държавния департамент.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини