Отидете към основна версия

3 336 8

Тръмп няма да рискува опасна близост със Северна Корея

  • северна корея-
  • демилитаризирана зона-
  • доналд тръмп-
  • корейски полуостров-
  • ким чен-ун

Президентът на САЩ вероятно ще се откаже от посещение на демилитаризираната зона между двете Кореи

Снимки: БТА/АР

Американският президент Доналд Тръмп вероятно няма да посети демилитаризираната зона между Северна и Южна Корея, когато стартира азиатската си обиколка през ноември, съобщи Белият дом, цитиран от Reuters.

"Президентът е много вероятно да посети военния лагер "Хъмфрис" и ще е трудно да се намери време и за двете", заяви американски представител.

Тръмп ще отиде в Сеул на 7 и 8 ноември в условията на голямо напрежение на Корейския полуостров, породено от ядрените опити на Пхенян и размяната на войнствени реплики между президента и севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

Предишни американски президенти са посещавали буферната зона в израз на подкрепа за военния съюз между САЩ и Южна Корея и за да отправят послание към Пхенян заради провокативното му поведение.

Разположена на няколко десетки километра от Сеул, тази ивица земя, широка 4 километра и дълга 248 километра, е осеяна с електрически огради, минни полета и стени, които не позволяват преминаването на танкове. Военната демаркационна линия, която е граница между двете държави, пресича демилитаризираната зона по средата.

Повече от 60 години след Корейската война (1950-1953 г.) Пхенян и Сеул още не са подписали мирен договор.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини