Отидете към основна версия

3 622 13

Казахстан се отказа от кирилицата

  • казахстан-
  • кирилица-
  • латиница-
  • нурсултан назарбаев

В бившата съветска република минават на латиница от 2025 година

Снимка: Shutterstock

Президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев подписа указ за преминаване на казахския език от кирилица на латиница, съобщи преслужбата на държавния глава.

"Утвърждава се латинска графика на азбуката на казахския език", пише в указа на Назарбаев. Възложено е на правителството да сформира комисия, която да изработи график за преминаване към латиница от 2025 г. Контролът ще се упражнява от администрацията на президента.

До 1920 г. в казахския език е използвана арабската писменост, а след това била възприета латиницата. През 1940 г. била въведена кирилицата с 42 букви.

В Казахстан и до днес говорят на два езика – казахският е държавен, но и руският е със статут на официален. В учрежденията се използват и двата.

За преминаване към латиница се заговори през 2012 г. От този ден казахстанските ръководители уверяват, че няма да се откажат от руския език, но че казахският ще се различава от него по азбуката си.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Сърбия брани кирилицата

    Необходимо e кирилицата да се защити, тъй като има опасност да изчезне. За това предупреди сръбският министър на културата и информацията Владан Вукос ...
    15.10.2017
    3 259
    14
  • Казахстан се готви да забрани бурките

    В Казахстан се обсъжда изменение на закона, което да въведе забрана за носенето на дрехи, покриващи лицето, на обществени места, съобщи РИА Новости. ...
    04.08.2017
    1 542
    0
  • Киргизстан в защита на кирилицата

    Президентът на Киргизстан Алмазбек Атамбаев се изказа в подкрепа на кирилицата, съобщи Sputnik. Според него отклонение от кирилицата би значело къс ...
    21.07.2017
    2 522
    1