Отидете към основна версия

1 364 6

Меркел се обръща към Шулц за подкрепа

  • германия-
  • ангела меркел-
  • мартин шулц-
  • подкрепа-
  • кабинет-
  • коалиция

Отива ли Германия към нови избори?

Снимка: БТА/ AP

Германската социалдемократическа партия трябва да преразгледа отказа си да участва в нова голяма коалиция с нас, каза председателят на парламентарната група на Християндемократическия съюз Фолкер Каудер, съобщи „Ройтерс“.

Социалистите управляваха в коалиция начело с Ангела Меркел от 2013 година, но заявиха, че минават в опозиция, след като на парламентарните избори на 24 септември регистрираха най-слабия си резултат в следвоенния период.

Някои в партията обаче призовават лидера й Мартин Шулц да размисли - позиция, подкрепена днес от лидера на парламентарната група на консерваторите в Бундестага. „Европа се нуждае от стабилно правителство в Берлин. Бих искал настоящите партньори в управляващата коалиция да работят отново заедно", каза Каудер.

Мартин Шулц ще се срещне с президента Франк-Валтер Щайнмайер, който се опитва да улесни съставянето на коалиционно правителство с цел избягване на нови избори. След вота на масата за преговори седнаха три партии, но Свободните демократи обявиха, че „не виждат смисъл в преговорите“.

Има големи различия между коалицията на Ангела Меркел, Свободните демократи и „Зелените“. Те са противоположни позиции по отношение на въпросите за бежанците, климата и финансите.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: