Отидете към основна версия

1 701 0

Кастро се обяви против шистовия газ

  • куба-
  • фидел кастро-
  • шистов газ

Бившият кубински лидер Фидел Кастро заяви, че светът е в „неумолим марш към бездната”, хвърляйки на шистовия газ част от вината, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че шистовият газ се крие в скали на голяма дълбочина и през последните няколко десетилетия е считан за топ-източник на бъдеща енергия.

85-годишният Кастро сподели разсъжденията си в редовната си публикации в държавните медии.
Кубинският революционер твърди, че многобройни опасности ни заплашват, а най-лошите от тях са ядрената война и климатичните промени. И за двете обаче има решение, допълва той.

Фидел Кастро разбрал, че шистовият газ е особено популярен в САЩ, но когато се опитал да разбере повече за т.нар. хидравлично разбиване, се оказало, че никой не е чувал и дума.

Това е причината шистовият газ да има много противници – тъй като се използва вода, пясък и химикали, за да се разбират скалите. Някои експерти твърдят, че това вреди на подземните пластове и води, създавайки редица други опасности.

Именно с такива мнения си послужи Кастро, както и с аргумента, че при добива на шистов газ се отделят повече вредни емисии.

„Важно е да се отбележи, че сред многобройните вредни химически субстанции, инжектирани във водата, има и бензол и толуол, който са ужасно канцерогенни”, пише Кастро, като това за последен път е правил на 13 ноември.

Междувременно се появиха слухове, че революционерът е предал Богу дух.

Той предаде управлението на Куба на по-малкия си брат – Раул.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Шистовият газ - опасен експеримент

    Шистовият газ е опасен експеримент, заяви на пресконференция проф. Нина Дюлгерова, експерт по геополитика и енергийна сигурност. Освен с необратими ...
    09.01.2012
    2 201
    2
  • Клаксони срещу шистовия газ

    Инициативният комитет "Добрич против шистовия газ" организира за пореден път протестна акция "Пробуждане" и призовава шофьорите ...
    04.01.2012
    1 197
    0
  • Шистовият газ ни разделя с Газпром?

    България е напълно зависима от руския петрол и газ. Това е монополна позиция, за която плащаме скъпо. "Ако наистина е вярно, че в България има ...
    18.12.2011
    3 019
    12