Отидете към основна версия

3 293 9

Бивш съветник на Тръмп в съда: Излъгах ФБР за Русия (СНИМКИ)

  • майкъл флин-
  • сергей кисляк-
  • сащ-
  • русия-
  • избори-
  • доналд тръмп

Майкъл Флин стана най-високопоставената фигура, подведена под отговорност заради контакти с Москва

Снимки: БТА/АР

Бившият съветник на американския президент Доналд Тръмп по въпросите на националната сигурност Майкъл Флин се призна за виновен, че е давал лъжливи показания пред ФБР във връзка с разследването на предполагаемата намеса на Русия в президентските избори в САЩ през ноември, предадe CNN.

Пред федерален съд във Вашингтон Флин каза, че е излъгал следователите през януари за разговора си с руския посланик в САЩ Сергей Кисляк на 29 декември, в който той помолил руските власти да не предприемат ответни мерки в отговор на новите санкции на Вашингтон, обявени от президента Барак Обама в края на мандата му.

Тогава Флин, който бе част от преходния екип на бъдещия президент Тръмп, отрече да е искал това от посланика.

В нарочно подготвено изявление от адвокатската къща, която го защитава, Флин казва, че се е съгласил да сътрудничи изцяло на специалния прокурор, разследващ предполагаемата руска намеса в американските избори, и е взел това решение, защото то отговаря "по най-добър начин на интересите на моето семейство и на страната".

По време на изслушването съдия Рудолф Контрерас каза, че правителството ще реши доколко ефективно той сътрудничи на разследването, ръководено от специалния прокурор Робърт Мълър, като част от постигнатото споразумение.

Това е първото признание на един от четиримата бивши съветници на президента Доналд Тръмп, обвинени досега в разследването на Мълър. Флин е разследван по редица подозрения, включително за лобиране в полза на Турция, но фактът, че е обвинен само по едно от тях - за фалшиви показания, предполага, че той наистина сътрудничи на разследването в замяна на снизхождение от съда при определяне на наказанието.

Адвокатът на Белия дом Тай Коб каза, че днешното признание на Флин в съда по никакъв начин не замесва когото и да било от екипа на Тръмп. Белият дом също така побърза да омаловажи ролята, която е имал Флин. Според Коб именно заради подобни неверни показания пред официални лица от Белия дом той е бил уволнен от президентския екип през февруари.

За даване на лъжливи показания пред ФБР Флин може да получи присъда до 5 години затвор, твърдят медиите зад Океана.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Оправдаха съветник на Тръмп

    Америкаснкото министерство на правосъдието обяви, че спира делото срещу Майкъл Флин, съобщи FOX News. Той беше съветник на президента по въпросите ...
    08.05.2020
    1 539
    4
  • Тръмп е знаел за Флин – преди да го назначи

    Бившият съветник на Доналд Тръмп по въпросите за националната сигурност Майкъл Флин е информирал екипа му, че срещу него се води разследване. Той го е ...
    18.05.2017
    1 387
    4
  • Тръмп: Невиждан лов на вещици

    Президентът на САЩ Доналд Тръмп призова бившия си съветник по национална сигурност Майкъл Флин да поиска имунитет при даването на показания пред Сенат ...
    31.03.2017
    1 500
    1
  • Флин проговори: Не съм обсъждал руските санкции

    Бившият съветник на Доналд Тръмп по въпросите за националната сигурност проговори. Майкъл Флин подаде оставка, след като името му беше забъркано в огр ...
    15.02.2017
    843
    0