Отидете към основна версия

7 829 14

Скандал за подслушване докара до самоубийство прокурор в Полша

  • миколай пшибил-
  • полша-
  • прокурор-
  • самоубийство-
  • лех качински
Миколай Пшибил. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полският военен прокурор Миколай Пшибил направи опит да се самоубие, като се простреля със служебното си оръжие в паузата на пресконференция, която давал в Познан, Западна Полша, съобщи АП.
Агенцията се позовава на присъствали местни медии.
Прокурорът - полковник Миколай Пшибил, давал пресконференция по повод афера за предполагаемо подслушване от страна на военната прокуратура в Познан на журналисти, разследващи самолетната катастрофа, при която на 10 април 2010 г. загина президентът Лех Качински и 95 представители на политическия, бизнес и военен елит на страната.
След силно емоционална пледоария, в която отхвърлил обвиненията в подслушване на журналисти, той помолил представителите на медиите да напуснат залата, „за да бъде проветрена".
Преди това той подкрепил идеята за граждански контрол над дейността на военната прокуратура в Полша. Миколай Пшибил потвърди, че много от неговите колеги са свързани с организираната престъпност. Той отхвърли спекулациите, че прокуратурата не е работила добре по делото за самолетната катастрофа.  
„Чухме глух звук и се върнахме в залата, мислейки, че някоя от камерите е паднала. Тогава видяхме прокурорът да лежи на пода в локва кръв, а до него - служебното му оръжие. След секунди забелязахме, че той все още диша", разказа журналист от телевизия TVN 24.
Миколай Пшибил е бил откаран в болница, откъдето съобщиха, че той е настанен в реанимацията.
Директорът на болницата Леслав Ленартовиц заяви, че животът на военния прокурор е извън опасност.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Разделена Полша скърби за Смоленск

    Днес Полша скърби за трагичната самолетна катастрофа край Смоленск, която преди две години погуби 96 души от политическия, военния и духовния елит ...
    10.04.2012
    1 226
    0