Отидете към основна версия

1 472 8

Съд потвърди приемането на транссексуални в армията на САЩ

  • брадли манинг-
  • сащ-
  • пентагон-
  • транссексуален-
  • армия

Решението е тежък удар за президента Тръмп, който заяви през юли, че транссексуални няма да служат "под каквато и да било форма"

Снимки: БТА/АР

Американски федерален съдия отхвърли молба на правителството на президента Доналд Тръмп да се отложи приемането на транссексуални на военна служба, което се очаква да започне на 1 януари, предаде CNN.

Решението е тежък удар за Тръмп, който заяви през юли в Тwitter, че транссексуални няма да служат в армията на САЩ "под каквато и да било форма".

Два състава федерални съдии блокираха временно тази забрана и Пентагонът трябва да започне набирането на транссексуални от 1 януари, както гласи решение от миналата година, взето от администрацията на предишния президент Барак Обама.

Министерството на правосъдието обаче внесе миналата седмица молба да се анулира това задължение на въоръжените сили.

"Съдът няма да отмени предварителното си нареждане", реши съдия Колийн Колар-Котели.

По данни на американското министерство на отбраната сред 1,3 милиона военнослужещи на активна служба ще има от 2500 до 7000 транссексуални. Според правозащитната организация "Хюман райтс кампейн" броят им ще е по-висок - около 15 000.

Става дума за военни, декларирали своята ориентация след постъпването на служба, какъвто бе случаят с Брадли Манинг - транссексуален войник, издал класифицирани документи на сайта WikiLeaks.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Тръмп не се дава

    Американският президент Доналд Тръмп, към когото няколко жени отправят обвинения за неприемливо поведение, заяви, че е мишена на "лъжливи обвинения и ...
    13.12.2017
    1 442
    1
  • САЩ създават супервойници - Декември 2017

    Правителството на САЩ е имало план за създаването на супервойници, съобщи „Сън“. Планът е бил изготвен по времето на Студената война. Е ...
    10.12.2017
    3 984
    28
  • Съветник на Тръмп: Нараства рискът от война!

    Съветник на Доналд Тръмп заяви, че рискът от война със Северна Корея нараства с всеки ден, но добави, че въоръженият конфликт не е единственото решени ...
    03.12.2017
    2 471
    13