Отидете към основна версия

3 473 36

Тръмп одобри предоставянето на смъртоносни оръжия на Киев

  • доналд тръмп-
  • украйна-
  • оръжия-
  • сащ-
  • джевълин

Новите оръжия включват американски противотанкови ракети "Джевълин", които Украйна отдавна иска, за да подсили отбраната си

Снимки: БТА/АР

Правителството на президента на САЩ Доналд Тръмп одобри план за доставяне на "смъртоносни оръжия" на Киев с цел да подсили украинската армия, която се бие с подкрепяни от Русия сепаратисти, предаде Reuters, като се позова на американски служители.

Новите оръжия включват противотанкови ракети "Джевълин", които Украйна отдавна иска, за да подсили отбраната си.

Цитираните служители пожелаха да останат анонимни, защото не са упълномощени да обсъждат плана. Решението вероятно ще изостри допълнително напрежението между Вашингтон и Москва.

Държавният департамент, който контролира чуждестранните военни продажби, не потвърди евентуално изпращане на противотанкови ракети или други смъртоносни оръжия, но заяви преди дни, че САЩ са решили да предоставят "засилени отбранителни способности" на Украйна, за да й помогнат да изгражда армията си в дългосрочен план, да защитава суверенитета си и да "възпира по-нататъшна агресия".

Преносимите противотанкови ракети "Джевълин" могат да убиват, но поддръжниците на предоставянето им на Киев отдавна настояват, че те се смятат за "отбранителни" защото украинците биха ги използвали, за да защитават своята територия и да възпират руснаците, а не за да нападат друга държава или да завземат нова територия.

По закон Държавният департамент трябва да уведоми Конгреса за планираните чуждестранни военни продажби, задействайки период на преглед, при който конгресмените могат да предприемат действия за спиране на продажбата.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини