Отидете към основна версия

2 308 14

Израел: Поне 10 страни ще преместят посолствата си в Ерусалим

  • ципи хотовели-
  • израел-
  • столица-
  • ерусалим
Снимки: БТА/АР

Израел е в контакт с поне десет страни за преместването на посолствата им в Ерусалим по примера на САЩ, заяви вчера израелският заместник-външен министър Ципи Хотовели, цитирана от Reuters.

"Във връзка сме с най-малко 10 страни, някои от които - в Европа", за преместване на посолствата им от Тел Авив в Ерусалим след решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел, каза заместник-министърката пред общественото радио.

Тя направи това изказване ден след като Гватемала обяви, че ще премести посолството си.
Хотовели не назова страните, за които говореше. Декларацията на Тръмп ще задейства тенденция, за която засега виждаме само предпоставките, ограничи се да каже тя.

Цитирайки израелски дипломатически източници, общественото радио спомена Хондурас, Филипините, Румъния и Южен Судан сред страните, които биха могли да предприемат подобни действия. Радиото подчерта, че за момента става въпрос само за контакти, а не за конкретни преговори за преместване в близко бъдеще на посолствата на тези страни.

Гватемала, както и още десетина страни, имаше дипломатическа мисия в Ерусалим до приемането от ООН през 1980 г. на резолюция 478, която осъди провъзгласяването от израелския парламент на "единен и неделим" Ерусалим за столица на еврейската държава. Тогава Боливия, Чили, Колумбия, Коста Рика, Доминиканската република, Еквадор, Салвадор, Хаити, Холандия, Панама, Уругвай и Венецуела преместиха посолствата си в Тел Авив, където се намираха дипломатическите мисии на други страни.

Палестинците осъдиха решението на Гватемала да премести посолството си като позорен и враждебен акт.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини