Отидете към основна версия

1 298 5

Вицепрезидентът на САЩ: Ерусалим е столицата на Израел (СНИМКИ)

  • майк пенс-
  • израел-
  • палестина-
  • ерусалим-
  • бенямин нетаняху

Майк Пенс започна посещението си в Израел със среща с премиера Нетаняху

Снимки: БТА/АР

Американският вицепрезидент Майк Пенс започна посещението си в Израел със среща с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, на когото каза, че за него е чест "да бъде в израелската столица Ерусалим", предаде Reuters.

Нетаняху благодари на Пенс за "историческото" решение на американския президент Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел и похвали американско-израелския съюз, който по думите му "никога не е бил по-силен".

Пенс беше посрещнат изключително сърдечно в Израел, който приветства решението на САЩ миналия месец да признаят Ерусалим за израелска столица. Решението обаче разгневи палестинците, с които Пенс не планира да се среща, а също така разтревожи арабските съюзници на САЩ.

Пенс сложи дясната ръка на сърцето си, когато почетен караул го посрещна с американския национален химн. В церемонията се включиха пратеникът на Белия дом за Близкия изток Джейсън Грийнблат, американският посланик в Израел Дейвид Фридман и израелският посланик в САЩ Рон Дермер. Пенс за кратко поговори с израелски войници преди срещата с Нетаняху.

Преди да пристигне в Израел, Пенс посети Египет и Йордания. По-късно той щe произнесе реч пред Кнесета.

След обявяването на решението за Ерусалим палестинският президент Махмуд Абас каза, че няма да се среща със служители от правителството на Тръмп, и отмени предвидена за средата на декември среща с Пенс.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини