Отидете към основна версия

7 784 26

Франция е готова за военна офанзива в Сирия

  • еманюел макрон-
  • сирия-
  • франция-
  • офанзива-
  • химически оръжия-
  • башар асад

Френският президент заплаши силите на Башар Асад

Снимка: БТА/ AP

Франция се готви да започне бойна офанзива в Сирия срещу обекти, в които се съхраняват химически оръжия, съобщи „Дейли Сабах“, позовавайки се на думи на президента Еманюел Макрон.

Държавният глава заяви пред ООН, че френските въоръжени сили няма да стоят безучастно, ако има доказателства, че се използват химически оръжия срещу цивилното население. Сирийската обсерватория за правата на човека обяви, че от началото на войната са убити над 350 000 души, сред които и хиляди деца.

Еманюел Макрон каза, че Франция има готовност да нанесе удари, ако има „неопровержими доказателства“, че химическо оръжие е използвано за убиването на мирно население. Той обвини Русия, най-близкият съюзник на Башар Асад, че не е направила достатъчно за ескалиралата ситуация в Източна Гута.

„Денят, в който имаме ясни доказателства за преминаването на червената линия, ще направим това, което американците направиха преди няколко месеца“, заяви Макрон, визирайки американската военна офанзива по цели на режима. Ударите на американската армия бяха нанесени, след като беше използвано химическо оръжие срещу цивилното население.

Водената от САЩ коалиция обвинява проправителствените сили, че използват химически оръжия срещу жени и деца. Войната в Сирия вече се води седем години. Огромна част от населението на страната напусна домовете си, а стотици хиляди бяха убити.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: