Отидете към основна версия

2 690 19

Американски генерал: Русия ни скара с Турция!

  • сащ-
  • сирия-
  • русия-
  • турция-
  • напрежение-
  • генерал-
  • джоузеф вотел-
  • башар асад

Русия стои зад влошените отношения между Анкара и Вашингтон

Снимка: БТА/ AP

Американски генерал заяви, че Русия стои зад влошаването на отношенията между Съединените американски щати и Турция, които от десетилетия са стратегически съюзници и близки натовски партньори, съобщи Анадолската агенция. Джоузеф Вотел, ръководител на Централното командване на американските въоръжени сили, обвини директно Москва. По думите му руската подкрепа към режима на Башар Асад усложнява допълнително борбата срещу джихадистката групировка „Ислямска държава“ в Сирия.

Вотел каза, че Русия играе едновременно ролята на „подпалвач и пожарникар“, защото подхранва напрежението сред различните страни в конфликта и региона. Той посочи, че и САЩ влизат в това число като „арбитър“ за разрешаването на спорове.

„Обезпокоен съм за ролята, която играе Русия в северната част на Сирия. Тя има отражение на нашите отношения, особено с Турция“, заяви генералът. През последните месеци напрежението между Анкара и Вашингтон се увеличи значително. Външният министър Мевлют Чавушоглу дори каза, че двете страни са близо до точката на кипене.

Турция е против американската подкрепа към Отряда за народна самоотбрана, който Анкара разглежда като въоръжено крило на Кюрдската работническа партия. Американските въоръжени сили оказваха подкрепа на кюрдските бойни милиции в офанзивата си срещу „Ислямска държава“. Джоузеф Вотел добави, че Турция е „ключов партньор“ в борбата срещу ДАЕШ.

„Разбираме загрижеността на турците за сигурността по границата и терористичните рискове“, каза американският генерал. По думите му Анкара и Вашингтон работят по дипломатическите и военни канали за намаляване на напрежението – на фона на операция „Маслинова клонка“ в Северна Сирия. Турската армия щурмува Сирия в края на месец януари. До момента е неутрализирала 3444 терористи.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини