Отидете към основна версия

971 7

ЕС може да наложи нови санкции срещу Иран

  • ес-
  • санкции-
  • иран-
  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • балистични ракети

Тръмп постави ултиматум на европейските страни

Снимка: Shutterstock

Великобритания, Франция и Германия предлагат Европейският съюз да наложи нови санкции срещу Иран заради балистичните ракети и ролята на страната във войната в Сирия, за да убедят САЩ да запазят ядреното споразумение с Техеран. Това се казва в поверителен документ, цитиран от „Ройтерс“.

Предложението е част от стратегия на блока да спаси споразумението, ограничаващо ядрената програма на Иран в замяна на премахване на редица санкции, като покаже на американския президент Доналд Тръмп, че има други начини за противодействие на иранската сила в чужбина.

Запознати източници казаха, че съвместният документ е бил изпратен в столиците на страните от ЕС, за да се проучи каква е подкрепата за подобни санкции, тъй като за въвеждането им ще е необходимо одобрението на всички държави-членки на общността.

Предложението ще бъде обсъдено от външните министри от ЕС на закрито заседание в понеделник в Брюксел, заявиха дипломати. На 12 януари Тръмп постави ултиматум на европейските страни по сделката. Според него те трябва да се съгласят да „поправят ужасните недостатъци на иранската ядрена сделка“, защото в противен случай той няма да удължи облекчаването на американските санкции.

Иранското ядрено споразумение бе и една от причините американският президент Доналд Тръмп да уволни държавния секретар Рекс Тилърсън. По думите на държавния глава между тях е имало неразбирателство по въпроса – Тръмп е бил против споразумението, докато дипломатът го е подкрепял.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини