Отидете към основна версия

7 885 25

Поздравяваш Путин, получаваш критики

  • ек-
  • юнкер-
  • писмо-
  • владимир путин-
  • русия-
  • критики-
  • победа

Това е срамно, заяви британски евродепутат

Снимка: БТА/ AP

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер беше подложен на критики, след като поздрави руския президент Владимир Путин за победата му на президентските избори, която му гарантира нов мандат начело на страната, съобщиха световните агенции.

Юнкер изпрати поздравително писмо до Путин, посочвайки, че добрите отношения между ЕС и Кремъл са жизненоважни за сигурността в Европа. Путин спечели изборите на фона на инцидента с двойния агент Сергей Скрипал, който доведе до дипломатически крах в отношенията между Русия и Великобритания.

„Това писмо на е срамно", посочи британският евродепутат Ашли Фокс, който ръководи групата на британските консерватори в Европейския парламент. „Да поздравяваш Владимир Путин за изборната му победа, без да споменеш явното подправяне на бюлетини, вече е достатъчно лошо. Обаче фактът, че той не е споменал отговорността на Русия в атаката с бойно отровно вещество срещу невинни хора в моя избирателен район, е нещо отвратително", заяви Фокс.

Бившият белгийски министър-председател Ги Верхофстат, който е председател на Алианса на либералите и демократите за Европа в Европейския парламент, също реагира неодобрително. „Сега не е моментът за поздравления. Винаги ще имаме нужда от диалог с Русия, но едни по-тесни връзки трябва да са обусловени от уважаването на опиращия се на фундаментални права и ценности международен ред“, посочи той.

Заради опита за убийство на бившия руски шпионин, помагал на западното разузнаване, британските власти изгониха от страната 23 руски дипломати и техните семейства. Ответни мерки предприеха и в Москва. От Кремъл посочиха, че нямат никаква връзка в отравянето на агента и неговата 33-годишна дъщеря.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини