Отидете към основна версия

3 996 14

Никарагуа на прага на революция (СНИМКИ)

  • никарагуа-
  • даниел ортега

Хиляди протестираха с искания за мир и справедливост

Снимки: БТА/АР

Хиляди никарагуанци участваха в шествие под мотото "за мир и справедливост" в столицата Манагуа, предаде AFP.

Акцията беше организирана по призива на католическата църква в страната. Демонстрантите призоваваха и за оттеглянето на президента Даниел Ортега и съпругата му Росарио Мурильо от властта, след като 43 души загинаха при протести в страната.

Повечето от събралите се бяха облечени в синьо и бяло, цветовете на националното знаме. Те се разделиха на три потока в Манагуа, за да се съберат пред катедралата.

Демонстрациите започнаха със студентски протест срещу реформа на пенсионното осигуряване, но бързо се превърнаха в обща мобилизация срещу концентрирането на властта в ръцете на Ортега. 72-годишният бивш бунтовник е изправен пред вълна на народно недоволство, която няма прецедент в 11-годишното му управление.

Протестиращи поискаха оттеглянето на Ортега и Мурильо от властта, заявявайки, че не се страхуват и искат "свободна Никарагуа".

"Отидохме на поклонение като един народ, единни във вярата в нашия Господ Исус, братя в болката за толкова загубени животи", заяви в проповед кардинал Леополдо Бренес. Той подчерта, че никарагуанците искат справедливост, мир и помирение.

По последните данни на Никарагуанския център за правата на човека, вчера броят на загиналите при сблъсъците между полицията и протестиращи е нараснал до 43, след като някои от ранените са починали в болницата.

От понеделник насам не е имало сблъсъци с полицията.

Студентите поискаха създаването на независима комисия, която да разследва насилието. Те заявиха, че това е условие за участието им в евентуален диалог с властите.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини