Отидете към основна версия

3 657 9

ООН: Няма време, да спасим Земята

  • оон-
  • климат

Учени призовават да се действа, преди да е станало прекалено късно

Снимка: Shutterstock

ООН призова света към по-амбициозни действия в борбата срещу климатичните промени, преди да е станало прекалено късно, предаде АFP.

Призивът прозвуча през първия ден от срещата в Бон, Германия, на представители от около 200 страни, подписали Парижкото споразумение за климата.

"Периодът от време, с който разполагаме, за да се противопоставим на климатичните промени скоро ще приключи. Трябва да станем по-амбициозни", заяви специалният пратеник на ООН за климата Патрисия Еспиноса на пресконференция, разпространена в интернет.

Парижкото споразумение за климата от 2015 г. цели да задържи глобалното повишение на температурите в рамките на 2 или даже 1,5 градуса, обаче задълженията за съкращаване на емисиите на парникови газове, поети досега от подписалите страни, биха довели до свят, в който температурите са се повишили с 3 градуса.

"Повишаване от такава степен би било изключително дестабилизиращо. Не можем да го позволим", подчерта Еспиноса.

Кръгът от преговори в Бон, който трябва да приключи на 10 май, е първият етап от една ключова година в борбата срещу климатичните промени, която ще завърши с конференция на ООН за климата в Полша през декември.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: