Отидете към основна версия

2 807 56

Радев в Москва: В двустранните ни отношения има огромен потенциал

  • румен радев-
  • москва-
  • посещение-
  • дмитрий медведев

Президентът коментира срещата като пробив, защото е първата на най-високо равнище след продължително прекъсване

Снимки: БТА

Да, говорихме за енергийни проекти, но с премиера Медведев се обединихме около мнението, че в търговско-икономическите отношения има огромен потенциал, има такъв потенциал, разбира се, и в енергийните проекти, заяви президентът Румен Радев пред журналисти след срещата.

Той коментира срещата като пробив, защото е първата на най-високо равнище след продължително прекъсване. Затова нейната важност е голяма, активният политически диалог на най-високо равнище е важно условие за резултати във взаимодействието във всички останали области от взаимен интерес, каза Радев.

По неговите думи визитата му вече дава резултат, в последните седмици българското правителство е излязло от летаргията по отношение на Русия, вече има анонси за съживяване на проекта за АЕЦ "Белене", което предполага и руско участие. Министърът на енергетиката също беше в Русия, припомни Радев, като коментира всичко това като похвално, но недостатъчно.

По думите му положителният импулс от срещите с премиера Медведев и с президента Путин утре трябва да бъде използван по най-добрия начин от българското правителство, защото срещите дават такъв импулс и отварят възможности за работа на министрите. Затова и Радев очаква, като добави, че премиерът Медведев се е ангажирал, най-вероятно през септември тази есен да се състои отлаганата от години 16-а сесия на междуправителствената комисия по икономическо и научно-техническо сътрудничество. Там вече в конкретика всички проекти трябва да се разглеждат и съответно да се вземат решения по тях.

Попитан за споменатата от него възможност за пряка доставка на газ през Черно море, президентът Радев коментира, че средата за сигурност вече е станала толкова сложна, че не само България, ЕС осъзнава все повече, че е най-добре да има директен излаз за доставка на газ в държава член на Съюза.

Ето тук можем да анализираме цялостната ситуация и затова аз призовавам двете правителства да преразгледат още веднъж възможността за пряка доставка на руски газ през Черно море в България, разбира се, с Европейската комисия, каза Радев. Той даде като пример и Северен поток.

В отговор на въпрос Румен Радев каза, че премиерът Медведев не е поставял темата за санкциите спрямо Русия. Санкциите не са повод за замразяване на отношенията, както си мислим много често, коментира Радев. Той посочи, че след два дни в Русия ще бъде президентът на Франция, която за миналата година е успяла да измести Германия като пряк инвеститор номер едно в Руската федерация. Знаете мнението ми за санкциите, но това е въпрос от компетентността на Европейския съвет, където България се представлява от министър-председателя, добави Радев.

В отговор на въпрос президентът посочи, че премиерът Борисов ще посети скоро Русия и отново добави, че е много важно да се използва този импулс, двете правителства да работят заедно за конкретизиране на сфери за сътрудничество.

Същевременно той посочи, че има и тежки области, където трудно ще се намери решение, но не трябва да се бяга от диалог. Като такава Радев открои лицензионния режим за производство на военна техника, въоръжение и резервни части по спогодба между НРБ и СССР. По думите му тук България има своите определени интереси, българският военнопромишлен комплекс, което е обяснил откровено и на премиера Медведев, е важна част от българската икономика.

Има изисквания на руската страна, които са неприемливи за нас и България трябва да отстоява своите интереси, каза Радев. Като пример той даде изискването България предварително да съгласува с руската страна продажба на произведена у нас военна техника и въоръжение в други страни. Това за нас е неприемливо, заяви Радев, който добави, че ясно е обяснил това на премиера Медведев.

По думите му обаче това не означава, че не трябва да има диалог и намиране на решение, което е взаимноизгодно и за двете страни.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Путин посреща Борисов в Москва след дни

    Трескава подготовка тече по организацията на посещението на премиера Бойко Борисов в Москва, научи "Епицентър" от дипломатически източници в ...
    22.05.2018
    2 833
    19
  • Путин приема Радев

    Президентът Румен Радев, който е на двудневно работно посещение в Русия, ще се срещне днес с президента Владимир Путин в Сочи. Това ще бъде първата оф ...
    22.05.2018
    2 043
    3
  • Радев: Русия винаги е била стратегически партньор

    Русия винаги е била стратегически партньор в енергетиката като доставчик на природен газ, нефт и ядрено гориво, като участник в поддръжката и модерниз ...
    21.05.2018
    3 829
    77
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания