Отидете към основна версия

1 551 31

Полет MH17 влиза в съда. Роднини на жертвите съдят Москва (ВИДЕО)

  • mh17-
  • русия-
  • украйна-
  • боинг

"Боинг"-ът, изпълняващ полет от Амстердам за Куала Лумпур, беше свален от ракета над Донбас на 17 юли 2014 г.

Снимки: БТА/АР

270 холандци - роднини на жертви от сваления над Източна Украйна през 2014 г. малайзийски пътнически самолет, са внесли групов иск срещу Русия пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург, пише "Ведомости".

Медията не посочва точната сума на исканото обезщетение, но обръща внимание, че през месец май миналата година роднините са настоявали да получат по 10 милиона долара за всяка жертва и сега също става дума за милиони долари.

"Боинг"-ът, изпълняващ полет от Амстердам за Куала Лумпур, бе свален от ракета над Донбас на 17 юли 2014 г. Загинаха всички 298 души на борда.

Международна разследваща група по случая публикува по-рано този месец междинни изводи, според които ракетата е била на въоръжение в руска зенитна бригада.

Правителствата на Холандия и Австралия заявиха, че ще търсят отговорност от Русия - повечето загинали пътници бяха техни граждани. Москва продължава да отрича да е замесена.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че е обсъдил ситуацията с холандския си колега Стеф Блок, но последният не е посочил никакви факти, доказващи вината на Русия.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини