Отидете към основна версия

3 007 4

Тайван се сдоби с неочакван приятел

  • тайван-
  • хаити-
  • цай ингвен-
  • жовнел моиз

Тайпе прие на посещение президента на Хаити в момент, когато Китай полага усилия да отблъсне съюзниците му

Тайванският президент Цай Ингвен посрещна президента на Хаити Жовнел Моиз с военни почести при първото му официално посещение в Тайпе в момент, когато Китай засилва натиска за отблъскване на приятелите на Тайван, предаде Reuters.

Тайван загуби през последния месец два дипломатически съюзника - Буркина Фасо, която възобнови отношенията си с Китай, и Доминиканската република, която прекъсна връзките си с Тайван, като официално призна Китай.

Тайван е най-деликатният териториален въпрос за Китай, който смята острова за своя провинция без право на междудържавни отношения.

Моиз пристигна заедно с 30-членна делегация в момент, когато има опасения, че Хаити може да бъде една от следващите страни, които да изоставят Тайван и да установят връзки с Китай.

"Оценяваме дългосрочната подкрепа на Хаити към Тайван и нашето международно участие в много области", каза Цай.

По думите й "макар Тайван и Хаити да са разделени от голямо географско разстояние, и двете споделят ценностите на демокрацията и свободата".

Моиз каза, че неговата страна е благодарна за готовността на Тайван да помага за нейното развитие и че с нетърпение очаква връзките да се засилят, преминавайки в нов етап.

Тайван и Хаити са съюзници от 1956 г. Тайван има официални отношения с едва 18 страни, много от които бедни държави от Централна Америка и Тихоокеанския регион.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини