Отидете към основна версия

4 156 9

Израел и Русия със стратегическа договорка за Сирия

  • сирия-
  • израел-
  • сащ-
  • русия-
  • сергей лавров

Еврейската държава ще допусне до северните си граници сирийски правителствени войски

Снимки: БТА/АР

Израел е склонил да допусне до северните си граници сирийски правителствени войски, съобщава израелският Втори телевизионен канал, като се позовава на анонимен високопоставен служител, предаде РИА Новости.

Договореността е била постигната с посредничеството на Русия.

Според информацията на телевизията се предвижда силите на сирийския президент Башар Асад да заемат позиции край границата с Израел, като в замяна руснаците обещаят там да не присъстват Иран и Хизбула.

Руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че само сирийските правителствени войски трябва да присъстват на южната граница на страната, припомня агенцията.

Районът край израелско-сирийската демаркационна линия влиза в зоната на деескалация, създадена през 2017 г. с договаряне между Русия, САЩ и Йордания.

Русия подкрепи идеята за тристранна среща със САЩ и Йордания, на която да бъдат обсъдени зоните за деескалация в Сирия, съобщи пред журналисти руският заместник-министър на външните работи Михаил Богданов, специален представител на президента Владимир Путин за Близкия изток и Африка.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини