Отидете към основна версия

5 450 22

Путин: Виждаме, че съжалявате за провала на "Южен поток"

  • южен поток-
  • владимир путин-
  • бойко борисов

Неговата реализация би била много изгодна за България, сподели руският президент

Снимка: БТА/АР

Виждаме, че България съжалява за провала на проекта „Южен поток“. Това каза президентът на Руската федерация Владимир Путин след среща с българския премиер Бойко Борисов в Кремъл, цитиран от агенция „Фокус“.

„Никой не се съмнява, че неговата реализация би била много изгодна за България. В момента тя ще бъде изгодна за Турция. Потвърдихме с премиера Борисов, че сме готови за реализация на тази работа на маршрута на потока", заяви Путин.

"Що се отнася до южния коридор на Азербайджан, ние приветстваме всяка икономическа активност в тази сфера. Приветстваме диверсификацията на доставките на енергоносители на европейския пазар. Това създава пазарни условия на работа, а ние се интересуваме именно от това. Единственото, което нас ни безпокои през цялото време и доста често го дискутираме с нашите партньори в Брюксел, е това, че пазарните условия предполагат равни такива за всички. Доколкото знаем, в Азербайджан са били предоставяни специални мита и отстъпки“, заяви Путин и попита защо на „Южен поток“ не са предоставили такива условия.

„С какво България е по-лоша от други страни? Изхождаме от това, че в хода на преговорите ни с нашите партньори в Брюксел, това постепенно ще бъде решено. Искаме да се създаде благоприятна ситуация на енергийния пазар на Европа в интерес както на продавачите, така и на купувачите“, добави още той.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини