Отидете към основна версия

1 559 4

Пентагонът успокоява съюзниците

  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • пентагонът-
  • съюзници-
  • южна корея-
  • ким чен-ун

Тръмп отмени ученията на САЩ и Южна Корея

Снимка: БТА/ AP

Пентагонът увери съюзниците си в „железните“ ангажименти в областта на сигурността, след като президентът Доналд Тръмп отмени ученията на САЩ и Южна Корея, предаде Би Би Си.

Президентът съобщи новината след историческата си среща със севернокорейския лидер Ким Чен-ун в Сингапур във вторник. Отменените маневри се смятат за голяма отстъпка към Северна Корея и изглежда изненадаха съюзниците на САЩ в региона.

Междувременно севернокорейската държавна информационна агенция КЦТА съобщи, че Тръмп и Ким Чен-ун са приели взаимните си покани всеки от тях да посети страната на другия. Изявлението на президента на САЩ Доналд Тръмп, че американската армия ще прекрати военните учения с Южна Корея, изглежда предизвика недоумение в Сеул. Говорител на южнокорейския президент Мун Дже-ин заяви, че е необходимо да бъде изяснено „значението и целта“ на изказването на Тръмп.

Япония изрази безпокойство от решението. Министърът на отбраната Ицунори Онодера заяви, че тези учения са играли „важна роля за сигурността на Източна Азия“ и добави, че Токио ще продължи да упражнява натиск над Пхенян заради ядрената му програма. Часове след разговорите с Ким в Сингапур Тръмп заяви пред репортери, че ученията - насочени срещу Северна Корея - ще спрат. Той допълни, че те засилват напрежението и ако бъдат спрени, „ще се спестят огромни финансови средства“.

Президентът на САЩ изрази и готовност да изтегли военните на САЩ от Южна Корея, но каза, че „точно сега това не е част от уравнението“, защото той и Ким се съсредоточили върху премахването на ядрените оръжия и постигането на мир на Корейския полуостров, предаде БНР. Тръмп каза по-късно в интервю за Фокс нюз, че САЩ няма да водят съвместни военни учения с Южна Корея, докато Северна Корея добросъвестно преговаря по денуклеаризацията си, предаде Ройтерс.

Снощи американските медии съобщиха, че преустановяването на военните учения е предизвикало объркване и в Републиканската партия на Тръмп. Говорителите на вицепрезидента Майк Пенс бяха принудени да опровергават съобщения за негови изказвания по въпроса, противоречащи на тези на президента.

Американското командване в Южна Корея заяви, че не е получавало „никакви нови указания“ за редовните военни учения в региона. Това се отнася и за планираното за есента учение „Улчи - бранител на свободата“. САЩ имат 28 500 войници в Южна Корея, която е един от най-близките им съюзници в региона. Пхенян нееднократно е обвинявал Вашингтон, че използва ученията като подготовка за война.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Китай готви ответна атака за САЩ

    Китай обяви, че ще реагира бързо на решението на САЩ да въведат нови мита върху китайския внос. Това беше обявено от говорител на китайското външно ми ...
    15.06.2018
    5 202
    10
  • Тръмп: С Путин решаваме световни проблеми

    Срещите ми с президента на Русия решават световни въпроси. Това заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп, цитиран от Fox News. През миналата седмица Т ...
    14.06.2018
    2 103
    7