Отидете към основна версия

6 273 17

Лидерът, който се разправи с банкерите Ротшилд

  • боливия-
  • ротшилд-
  • ево моралес

Боливия се е освободила от тяхното влияние

Президентът на Боливия Ево Моралес е успял да изгони банковите институции в страната, свързани с фамилията Ротшийлд, съобщи македонското издание puls24.mk.

Изданието отбелязва, че МВФ и Световната банка са до голяма степен контролирани от банкерската фамилия. Отбелязва се, че чрез сложна мрежа от контакти и кръгове, фамилията дефакто управлява световната икономика.

Мрежата указва натиск чрез делагурация на финансовия сектор, а след това предизвиква хаос. В резултат на това различни правителства често са принудени да спасяват държавите си чрез заеми от МВФ и СБ. Институциите изискват големи икономии от страните, като така налагат натиск над работническите семейства.

Преди Ево Моралес да поеме ролята на президент, Боливия страдаше от тежките мерки за икономии и приватизация от страна на МВФ и Световната банка, които унищожаваха хора и ресурси. Боливия тогава беше най-бедната нация в Южна Америка. Моралес, който стана 80-тия президент на Боливия през 2006 г., е първият президент, който бе избран от мнозинството на автономно население аймара. И оттогава се бори за намаляване на бедността и борбата срещу влиянието на САЩ и мултинационалните корпорации в Боливия. 12 години по-късно, Моралес, който е демократичен социалист, успя да превърне Боливия в най-бързо развиващата южноамериканската икономика с поддържан положителен баланс и унищожаване на робовладелския външен дълг.

През 2016 г. той обяви, че страната му вече няма да се съобразява с изискванията на САЩ и МВФ. Той прогони няколко водещи американски вериги от страната и отказа да си сътрудничи с Америка в борбата с наркотиците, като заяви, че страната му ще се справи сама.

Моралес принуди чуждестранните компании за петрол да дават огромна част от приходите си на държавата, с което значително намали бедността в нея. Така Боливия успя да отхвърли веригите на международните банкери.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.

Свързани новини