Отидете към основна версия

6 387 125

Турция: САЩ окончателно рискуват да ни изгубят

  • андрю брънсън-
  • турция-
  • сащ-
  • реджеп ердоган-
  • фето

Може да започнем да търсим нови приятели и съюзници, заяви президентът Ердоган

Снимки: БТА/АР

Говорителят на турския президент Ибрахим Калън смята, че САЩ рискуват окончателно да изгубят Анкара като съюзник, предаде ТАСС.

В авторски материал за в. "Дейли сабах" говорителят на Реджеп Ердоган написа, че цялото турско общество е против политиката на САЩ, която не не се съобразява със законните потребности на Турция в областта на националната сигурност.

"Заплахите, санкциите и издевателствата по отношение на Турция няма да подействат, такива действия само ще засилят решимостта ни. Това ще изолира още повече САЩ не само от Турция, а от цялата международна арена", смята Калън.

Той посочва, че доверието във Вашингтон като надежден партньор и съюзник е подкопано, след като администрацията на Доналд Тръмп вече е "влязла във война" с Канада, Мексико, Куба, Китай, Русия, НАТО, Германия и други страни "предимно по вътрешни причини".

По думите на Калън, Турция като членка на НАТО е направила "много повече от останалите" за общата сигурност, а нейните съюзници са направили много малко или нищо, за да помогнат на Турция в борбата с терористичните групировки Кюрдска работническа партия и Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО).

Преди дни беше публикувана статия на самия Ердоган, който заяви, че едностранните действия на САЩ срещу Турция подриват американските интереси и принуждават Анкара да търси нови съюзници.

Отношенията между двете страни се изостриха след решението на Тръмп да увеличи митата за внос на алуминий и стомана от Турция, което предизвика рязко поевтиняване на турската лира. Друг повод за влошаване на отношенията е въпросът за човешките права и ареста на американския пастор Андрю Брънсън в Турция.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Ердоган: Това е заговор срещу Турция - Август 2018

    Президентът Реджеп Ердоган нарече понижаването на стойността на националната валута - лирата "заговор" срещу Турция, но заяви, че народът му ...
    12.08.2018
    12 204
    246
  • Турската лира разклати капиталовите пазари

    Драматичният днешен срив на турската лира с близо 20% доведе до засилване на опасенията, че финансовата криза в страната може да се отрази негативно и ...
    10.08.2018
    7 737
    27
  • Тръмп мачка Турция

    Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че ще удвои митата за внос на алуминий и стомана от Турция, съобщи CNBC. Така Тръмп цели да повиши натиска в ...
    10.08.2018
    14 298
    227
  • Ердоган търси помощ от Путин

    Президентът на Турция Реджеп Ердоган е провел телефонен разговор с руския държавен глава Владимир Путин, съобщи „Дейли Сабах“. Двамата ...
    10.08.2018
    8 385
    79
Новини по държави: