Отидете към основна версия

4 133 14

Лидерът на "Ислямска държава" пак възкръсна от мъртвите

  • абу бакр ал багдади -
  • ислямска държава-
  • мосул-
  • халифат

В социална мрежа се появи предполагаем аудиозапис на Абу Бакр ал Багдади 

Снимки: БТА/АР

В социалната мрежа Telegram беше разпространен предполагаем аудиозапис на лидера на "Ислямска държава" (ИД) Абу Бакр ал Багдади, предаде AFP. Това е първи негов запис от миналия септември.

На разпространения по случай Айд ал Адха запис Ал Багдади честити на мюсюлманите празника и призова последователите си да продължат с "джихада".

"Тези, които забравят за своята религия, търпението, джихада срещу враговете и за увереността си в обещанието на Създателя, рухват и падат. Придържащите се към тези неща са горди и ще победят дори и да мине малко време", казва Ал Багдади в близо 55-минутния запис, чието заглавие е "Предай благи вести на търпеливите".

Лидерът на ИД похвали "лъвовете", извършили скорошните терористични нападения в Канада и Европа, и прикани поддръжниците си да използват бомби, ножове и коли, за да атакуват враговете.

Ал Багдади коментира и актуални въпроси на международната политика като например спора между Турция и САЩ по отношение на американския пастор Андрю Брънсън и съревнованието между Съединените щати и Русия в Близкия Изток. Той разкритикува и споразуменията, по силата на които сирийските бунтовници се предадоха на силите на президента Башар ал Асад и нарече бунтовниците предатели. Ал Багдади призова продължаващите съпротивата бойци да се присъединят към "Ислямска държава".

Ако се докаже, че гласът от записа наистина е на Ал Багдади, това ще опровергае твърденията, че той е бил убит. Лидерът на ИД на няколко пъти между впрочем бе обявяван за мъртъв.

Според иракските тайни служби той се намира на сирийска територия в близост до границата с Ирак. Миналия месец иракските власти обявиха, че един от синовете на Ал Багдади Худайфа ал Бадри е убит в Сирия при руска ракетна атака.

Групировката "Ислямска държава" загуби около 90 процента от териториите, които владееше в Ирак и Сирия, където през юни 2014 г. обяви създаването на халифат.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини