Last news in Fakti

14 Август, 2018 09:31 1 789 4

ООН: Внимание, "Ислямска държава" още е силна

  • ирак-
  • сирия-
  • ислямска държава-
  • оон-
  • сахел

Групировката има близо 30 000 членове в Сирия и Ирак, сочи доклад

ООН: Внимание, "Ислямска държава" още е силна - 1
Снимки: БТА/АР

Нов доклад на ООН сочи, че "Ислямска държава" разполага с близо 30 000 членове в Сирия и Ирак, почти поравно разпределени в двете страни, а глобалната й мрежа представлява нарастваща заплаха, също като тази на "Ал Кайда", съобщи АР.

В изготвения от експерти доклад до Съвета за сигурност на ООН се казва също, че вероятно в Сирия и Ирак ще оцелее една редуцирана "прикрита версия" на ядрото на "Ислямска държава", която има "значителен" брой свързани с нея поддръжници в Афганистан, Либия, Южна Азия и Западна Африка.

Според доклада глобалната мрежа на "Ал Кайда" - "продължава да показва издръжливост", като свързаните с нея групировки и съюзници са много по-силни от "Ислямска държава", включително в Сомалия, Южна Азия и районът Сахел в Африка.

Макар че много бойци и командири от ИД са били убити в боевете, а много други бойци и поддръжници са напуснали района на конфликта, експертите казват, че голям брой все още се намират в Сирия и Ирак, като някои се бият, а "други се укриват сред подкрепящи ги общности и градски райони".

В доклада се отбелязва, че оценката за настоящия брой джихадисти в Ирак и Сирия е получена от правителства, които не са посочени поименно. Предполагаемият брой между 20 000 и 30 000 включва "значителен компонент от хиляди активни чуждестранни терористи", посочват експертите.

ООН: Внимание, "Ислямска държава" още е силна

Потокът от чуждестранни бойци към ИД в Сирия и Ирак е спрял, но потокът в обратна посока, макар и по-бавен от очакваното, продължава да е сериозно предизвикателство, според доклада.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Опа

    17 2 Отговор
    Трябва да има постоянен стах! Така искат краварите.
  • 2 даааа

    18 0 Отговор
    Силна е нали САЩ я пазят и не дават на Сирийската армия да я унищожи...

    Коментиран от #3

  • 3 НАЙДЕН

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "даааа":

    не,доклада е иэготвен от САЩ а,ООН се
    иэявява като говорителят им...
  • 4 Българина

    4 0 Отговор
    С новия бюджет на сащ нови терористи, нормално! Да видим за колко месеца ще стигне бюджета. Сигурен съм че лятото на 2019 ще има актуализация за бонуси и летни отпуски в англия и белгия