Отидете към основна версия

4 080 44

Антиамерикански настроения в Турция

  • турция-
  • проучване-
  • сащ-
  • анкета

Отношенията между Анкара и Вашингтон се влошиха

Снимка: Shutterstock

Според последните проучвания на общественото мнение, 88% от турския народ счита САЩ за враг на страната, пише вестник „Стар”, предаде „Фокус“.

Анкетата на социологическата агенция MAK е проведена в периода 15-20 август в 30 от най-големите турски областни градове чрез лични контакти и разговори „лице в лице” с 5 900 респонденти под мотото „Обществен поглед върху турско-американските отношения”. Резултатите показват, че турската нация вече не гледа на САЩ като съюзник, а точно обратното - като на враг.

На въпроса: „Одобрявате ли острата позиция на президента на Република Турция Реджеп Тайип Ердоган срещу САЩ?", трима на всеки четирима души го подкрепят и отговарят с твърдо „Да”. На въпроса: „На фона на заплахите и ембаргото на САЩ срещу Турция, подкрепяте ли развитието на отношенията с Русия и то преимуществено във военната област?”, с изключение на колебаещите се, 62% от запитаните отговарят също с „Да”.

Задава се и въпросът какъв е най-добрият отговор на Анкара срещу натиска и отрицателното отношение напоследък към Турция общо от Запада и основно от САЩ. 25% от запитаните предлагат да бъде закрита ВВС базата „Инджирлик”.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: