Отидете към основна версия

4 065 8

Сърбия и Македония – близки приятели

  • сърбия-
  • македония-
  • приятели-
  • близки-
  • зоран заев-
  • александър вучич

Заев се обяви за позитивно решение на косовския въпрос

Снимка: БТА/ AP

Президентът на Сърбия Александър Вучич и премиерът на Македония Зоран Заев декларираха, че страните им са приятели. А Вучич дори констатира, че са стратегически близки.

Двамата се срещнаха на сръбско-македонската граница, където обявиха, че контролно-пропускателните пунктове "Прешево" и "Табановце" ще бъдат интегрирани, за да се спести половината от времето за чакане на границата, съобщи РТС.

Вучич декларира, че за Белград е добра новина споразумението между Скопие и Атина за новото име на Република Македония. Сръбският президент обаче категорично отказа да коментира насрочения за 30 септември референдум в Македония. "Нямам право да призовавам за участие или неучастие, защото това би означавало да се меся във вътрешните им работи, а ние уважаваме Македония", декларира Вучич, съобщи БНР.

Заев от своя страна се обяви за позитивно решение на косовския въпрос, с което да се подобри животът и на сърбите, и на албанците и да гарантира мира, сигурността и просперитета и на Сърбия, и на Косово. Сръбският президент Вучич изтъкна, че именно това е важно, а не да се задоволяват интересите на великите сили. Водещи страни членки на Европейския съюз се обявиха против плановете за размяна на територии между Сърбия и Косово. Взаимното признаване на двете страни е условие за присъединяването им към съюза.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: