Отидете към основна версия

2 804 11

ЕС протегна ръка към САЩ

  • говеждо месо-
  • сащ-
  • ес-
  • ек-
  • жан-клод юнкер-
  • доналд тръмп

Брюксел предлага преговори с Вашингтон за уреждане на спора за говеждото месо

Снимки: БТА/АР

ЕК предложи да започне официални разговори със САЩ по повод безпокойството им за това, че американските фермери не получават справедлив дял от пазара на говеждо месо в Европа, предаде Reuters.

Тази стъпка не е част от постигнатото споразумение между председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и президента на САЩ Доналд Тръмп през юли, но може да послужи за намаляване на засилващото се напрежение в търговските отношения между трансатлантическите партньори.

ЕК съобщи, че ще поиска от страните членки на ЕС мандат за преговори, за да уреди дългогодишния спор в Световната търговска организация (СТО) за износа на говеждо месо от САЩ.

Спорът засяга съществуващото споразумение от 2009 година, което позволява на САЩ да изнасят 45 000 тона годишно от говеждото месо без хормони. Същата квота обаче е достъпна и за останалите страни износителки на говеждо месо като Австралия и Уругвай. Те взимат от дела на американските фермери.

Предложенията на ЕК предлагат разпределянето на част от съществуващата квота конкретно за САЩ и евентуалното разделяне на цялата квота сред страните износителки.

През 2016 година Вашингтон поиска споразумението да бъде преразгледано.

ЕС предостави квотата, след като органът за обжалване на СТО постанови през 1998 година, че забраната на ЕС за внос на говеждо месо, третирано с някой от 6-те специфични хормона за стимулиране на растежа, нарушава правилата на СТО.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Тръмп тласка Германия към Русия и Китай

    Бившият посланик на германия в САЩ Волфаганг Ишингер предупреди, че политическите действия на американския президент Доналд Тръмп могат да тласнат Гер ...
    04.09.2018
    2 094
    5
  • ЕС да не се примирява със САЩ

    Министърът на външните работи на Германия Хайко Маас обяви, че ЕС трябва да се откаже от единодушния принцип на приемане на решения, съобщи Билд. С ...
    03.09.2018
    1 879
    6
  • Тръмп тръгва към Европа

    Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще посети през ноември Франция и Ирландия и ще участва в срещата на Г-20 в Аржентина, но ще пропусне срещите на върха ...
    01.09.2018
    3 034
    11
  • Юнкер готов на битка за европейските автомобили

    Председателят на Европейската комисия Жан – Клод Юнкер обяви, че е готов за ответен удар, ако САЩ наложат мита срещу европейските автомобили, съ ...
    31.08.2018
    1 528
    9
Новини по държави: