Отидете към основна версия

2 584 9

Протести и сблъсъци в Солун

  • солун-
  • протест-
  • гърция

Недоволство срещу споразумението с Македония

Сблъсъци избухнаха в Солун тази нощ между гръцката полиция и протестиращи срещу споразумението за новото име на Македония. Според органите на реда в демонстрацията са участвали над 15 000 души. Полицията опита да разпръсне протестиращите и използва сълзотворен газ, съобщи Nova.

Най-малко един човек е задържан, а няколко души са се оплакали от проблеми с дишането заради сълзотворния газ. Според местните медии малка група маскирани мъже нападнала полицията с камъни и предмети, като специалните полицейски сили са отговорили със светошумови гранати и сълзотворен газ. В резултат на това страстите се успокоили, но протестите са продължили, като на няколко пъти е имало нови инциденти.

Около 5500 полицаи, подкрепени от агенти на ФБР, се грижеха за безопасността в северната гръцка столица, включително 67 взвода на спецчастите.

Солун е централен град на гръцката провинция Македония и затова в региона има опасения, че ако Атина признае новото име на Република Македония, ще последват териториални претенции.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: