Отидете към основна версия

5 798 11

Тереза Мей заплаши ЕС финансово

  • брекзит-
  • тереза мей-
  • ес-
  • великобритания-
  • заплаха-
  • споразумение

Тежки преговори

Снимка: БТА/ AP

Ако Великобритания не постигне с Европейския съюз споразумение за напускането на общността, ще се промени и изразеното от нея съгласие да плати за напускането на съюза, каза министър-председателката Тереза Мей, съобщи Ройтерс.

Като част от сделката за Брекзит, Великобритания се съгласи да плати на ЕС между 35 и 39 милиарда евро през следващите десетилетия. "Ние сме държава, която зачита задълженията си, вярваме във върховенството на закона и затова вярваме в спазването на правните си задължения", каза Мей пред парламента. "Но конкретното предложение беше направено в духа на желанието ни да постигнем споразумение с Европейския съюз и въз основа на принципа, както и самият ЕС каза, че нищо не е договорено, докато не е договорено окончателно. Без сделка становището ни се променя", посочи още британският премиер.

Брюксел и Лондон водят тежки преговори по точките за развода. Преди напускането на Великобритания, трябва да бъдат съгласувани правата на гражданите – съответно британските и тези от страните в ЕС. Освен това трябва да бъдат определени и бъдещите търговски отношения.

Междувременно британският премиер Тереза Мей отново заяви, че ще се бори срещу всеки опит да бъде застрашен лидерският ѝ пост, след като депутати от нейната Консервативна партия открито обсъдиха бъдещето й. Бунтовниците обаче днес заявиха, че е нужна промяна на политиката, а не смяна на лидера.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: