Отидете към основна версия

2 962 21

Заев спомена българите... последни

  • зоран заев-
  • македония-
  • българи-
  • националности-
  • гърция-
  • ес

Българите са дори след египтяните

Снимка: Facebook, Зоран Зев

Българите в Република Македония бяха поставени от премиера Зоран Заев на опашката - след всички останали националности, които живеят в страната. В първата си реч пред Европейския парламент Заев спомена българите след египтяните, власите, бошняците, сърбите, ромите, турците, албанците и македонците. Той не пропусна да подчертае, че прави изявлението си на „македонски език”.

Пред евродепутати и членовете на Европейската комисия, присъстващи в залата, Заев изтъкна колко е важно за страната му да бъде част от европейското семейство. Той обясни, че това е желание на всички, които живеят в страната, изброявайки различни националности и поставяйки българите чак на девето място, дори след египтяните.

Заев благодари на гръцкия си колега Алексис Ципрас за споразумението с Гърция, с което се решава дългогодишният спор за името. По думите му референдумът на 30 септември, на който народът ще каже думата си за договореното ново име Република Северна Македония и за членството на страната в ЕС и НАТО, е „референдум за втора независимост".

„Успешните Балкани са Балканите, интегрирани в ЕС. Тази визия ни мотивираше да направим историческа крачка и да подтикнем процесите на помирение, изграждане на единство и съюзничество в региона", каза Заев, предаде Дарик. „Република Македония прави всичко възможно, за да отговори на стандартите на Европейския съюз", заяви още пред евродепутатите Зоран Заев.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини